Rådscanning

 

forside landskabets sm small2 koebher

 

Beskæring af træer i bymiljøer

beskæring tykke greneVi har i Danmark en forholdsvis høj standard i beskæringens praksis. Mange kommuner halter bagud med deres opbygningsbeskæring og enkelte hænger fast i en 30 år gammel praksis, men overvejende gøres der et godt arbejde, hvis det da bliver prioriteret.

Både fra puklen af ikke-beskårne træer og i det daglige arbejde med gamle træer i park og by, optræder dog hele tiden behovet for at fjerne store grene.

Heraf spørgsmålene:

1. hvad er den kritiske grentykkelse?

2. varierer den kritiske grentykkelse mellem træarter?

3. hvilken rolle spiller træets vitalitet og tilvækst?

4. er der alternative teknikker til traditionel beskæring?

SkovByKon har siden midten af 2017 arbejdet med at indsamle international litteratur, opskære knastkegler i både have- og skovtræer, udføre eksperimenter med 2-trins beskæring (herunder afbarkning af grenbasis) ligesom vi skriver på en bog om "Beskæringens biologi - med fokus på tykke grene". Vi har fået forskningsmidler til at indsamle knastkegler i bytræarboretet og arbejder med at udvide detailstudierne af knastkeglernes barriere-dannelse under mikroskop.

Denne nye viden formidles dels i kurser (til kurser) og i den senere håndbog, som skønnes at blive udgivet på SkovByKon's eget forlag i 2023.

Vi afholder også kurser lokalt for gartnergrupper - kontakt Christian Nørgård Nielsen desangående. 

Bemærk at European Arboricultural Counsil i 2021 udgav en ny europæiske standard for beskæring, som kan downloades HER